Kötü Bir Slave Silindirin Belirtileri

Yazar: Peter Berry
Yaratılış Tarihi: 20 Ağustos 2021
Güncelleme Tarihi: 1 Temmuz 2024
Anonim
Kötü Bir Slave Silindirin Belirtileri - Araba Tamiri
Kötü Bir Slave Silindirin Belirtileri - Araba Tamiri

İçerik


Bir taşıt köle silindiri - şanzımanın dışına veya içine yerleştirilmiş olan hidrolik kavrama sisteminin bir parçası - debriyajın serbest kalmasına yardımcı olan bir cihazdır. Bir debriyaj pedalına basıldığında, ana silindir yardımcı silindire uygulanır, debriyaj serbest kalır. Yardımcı silindir arızalıysa, bir aracın uygun şekilde vites değiştirmesini önleyen debriyaj arızalanır. Çeşitli semptomlar köle silindiri probleminin göstergesidir.

Gevşek Pedal

Yolda debriyaj pedalı var, bu bir hata. Debriyaj gevşek olabilir ve pedala tamamen zemine basıldığında bile harekete geçmeyebilir. Bu, silindir sızıntı yapan silindiri açtığında havanın içeri girmesini sağlar.

Düşük Sıvı Seviyeleri

Debriyaj sıvısı seviyelerinin izlenmesi, kötü bir bağımlı silindir tespitinde yardımcı olabilir. Yardımcı bir silindir sızdırıyorsa, debriyaj sıvısı seviyeleri çabuk tükenir ve sık sık doldurulması gerekir. Debriyaj sıvısı normal seviyenin altındaysa, silindirin sızabilecek çatlak veya delik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.


Kaçaklar

Yardımcı silindirden sıvı sızıntısı bir sorunu gösterir. İç sızıntılar en yaygın olanıdır ve silindiri inceleyerek teşhis edilir. Bazen çizme olarak adlandırılan alt kısmını göremiyoruz, yüzeydeki zayıf noktaları ortaya çıkarmaya yardımcı olacağız. Ayrıca, ikincil silindirin altındaki zeminde dökülen sıvıyı - orta ila koyu kırmızı renkte - arayın. Ana silindirden sızıntı olabilir. Sızıntı kaynağından emin olmak için hem ana hem de ikincil silindirlerin içini kontrol edin.

Diğer belirtiler

Yardımcı silindir, pas birikmesi veya başka problemler nedeniyle debriyaja basıldığında sık sık ses çıkarır. Ayrıca, köle silindiri arızalıysa, vites değiştirme konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Debriyaj basıldığında bile araç çoğu zaman bir vitese takılır veya hiç kaymayabilir.

Mazda MPV, 1989 yılında tanıtıldı. Dahili teşhi (OBD) fazında iki tip güç aktarma itemi kontrol modülüne ahipti. 1996’da OBD II’nin uygulanmaından önceki MPV’nin önceki ...

Volanlar motorun arkaına manüel bir vitele monte edilir - montajdan ve şanzımandan hemen önce - ve muhafaza ile kaplıdır. Volanın ana amacı, çalışan motor için momentum ağlamaktır...

Son Gönderiler